Puro silindir şeklinde soluklmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içre tütün pasajçıkları mevcut bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde soluklmış solukcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solukcı yaprak oturaklı, esnek ve okşayıcı bir kuruluşda olmalı, alımlı çalımlı bir aromaya ve nizamlı yanmayı sağlamlayacak taliıcı özelliğe iye olmalıdır. Henüz çok Küba, Dominik Cumhuriyeti üzere ülkelerin bulunduğu ülke kuşağında yetiabat, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede soluklmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan güzeştetir. Bu dile bile Latince “pümoskof” (saf necip ulamasız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden kuruluşlmış” valörında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk yol TDK sözlüğünün 1955 yılındaki pressında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde olabildiğince güçlü miktarda Kul, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua üzere ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en kazançlı purolar olarak nitelendirilseler bile biraşkın bilirkişi Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip evetğundan bahsetmektedir.
Puro bâtınerken en nazarıitibar etmesi gerekilen şey sevap bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer sevap bir nemde bileğil ise purolarınız ne denli birinci sınıf yada pahalı olmasına denetlemelmaksızın purodan alacağınız keyif yada dilsiz maatteessüf kategorik hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro seyahat humidorları, puro tulum vb. umum saklama ve taşıma enstrümanları esasta puronun nemini saklamak ve bâtınime amade girişmek bâtınindir. Tabi bu puro saklama ve taşıma kaplarına giren bu purolar her bugün ülküsel nem bileğerlerinde saklanmaktadır. Evet ülküsel puro nem bileğerleri nelerdir biraz da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem bileğerleri beyninde bâtınilen bir puro ülküsel nem bileğerlerinde bâtıniliyor kabul edilebilir. Kimine bakılırsa %65 azca yada %75 çok muş üzere görülsede esasta bu nem bileğerleri bile kimisine bakılırsa oldukça makul ve bâtınilebilir en komple bileğerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi nem bileğerlerinde purodan keyif aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro bâtınmeyi çok severken başka bir insan bu nem bileğerinin puroya günah edilen bir porte olduğunu ve asla bâtınilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi bile muhikdır. Bu iki görüş bile doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. özen edilmesi gereken şey %65 altı yada %75 üstü bir bileğere purolarınızı taşımamanız ve bununla yanında bu %10 luk nem nüansı beyninde gidip gelmeden bilcümle aynı nem bileğerlerinde puronuzu çakılı tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem bileğmeseleimi purolarına dokunca verebilir. Hakeza bir değiş yapacaksanız bunu olanaklı evetğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Evet nem bileğerlerinden bahsettiğimize bakılırsa bu nem bileğerleri neyi bileğmeseletirmektedir diye soracaktır olursanız kısaca anlatmak gerekir ise puro da nem kıymeti arttıkça purodan aldatmaınan aroma artar, kötü azalır ve bâtınimi zorlaşır, nem kıymeti azaldıkça kötü artar, bâtınimi kolaylaşır ve aldatmaınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde üstüne düşmek istiyorsanız buna bugün ve tecrübe ile karar vereceksiniz. Size sima en kazançlı porte bu ve bu bileğerde bâtınmelisin dememeli çünkü puronun nem kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine istikbal olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Dundaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek doğal buharlaşma ile humidor içerisine nem vererek purolarınızın nemlenmesine imkân sağlamlar. İÇerisindeki köpük üzere yağız özdek averaj 6 kamer içinde meselelevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Vasati %70 nem tesviye üzerine oturmuş bu tip sıcaklıktan mutlak olmadığı bâtınin makul bir bugün içinde sıcaklarda nem artışı yada soğuklarda humidor içre nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu janr bir nemlendirici kullanıyorsanız olanaklı evetğunca bir tomar suhunet bileğmeseleimi sıfır ortamlar seçmeye çaldatmaışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler üzere %70 nem kıymeti uydurmak bâtınin dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme bakılırsa henüz ez etkilendirler ve henüz kontrollü bir salınım yaparlar lakin genede bu porte iyileşmesi averaj %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında lakin içinde jel yada silikon toplar mevcut nemlendiriciler bile puro nemlendirme jelleri üzere çaldatmaışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek ortamı %70 neme getirmeyi ammaçlarlar. Eğer derdiniz güçlü nem evet ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o bugün başka nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü seçenek Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki ab haznesindeki üstteki bir fan yardımı ile humidor içerisine dağıtılır ve nem in ruzuşeb ayarlanan nem seviyesinde kalması sağlamlanır. Örneğin nem kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki nem kıymeti bu seviyenin şeşna düştüğünde fan çaldatmaışmakta ve maksut nem kıymeti gelmesi iile yanında tekrar durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek bâtınin en kazançlı seçenek olarak mukabilmıza çıkmaktadır.
En on çıdem son seçenek ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir çevrilme yaratmış ve hem nem alma hem nem tesviye özelliği sebebiyle hızlı bir şekilde kullanılmaya kellelamıştır. Geceleyin gün yada mevsim geçişleri sırasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en dirlik bir şekilde saklanmasına imkân sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro bileğil, gitar, gıda, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ilgilendiren aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor hazırlama diğerleri ise puro nemlendirme bâtınin kullanılmaktadır. ayrıca Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem sakıt hemde güçlü nem bileğerlerinde çift taraflı çaldatmaışarak çakılı bir nem kıymeti sağlamlamasıdır.
Bunlarında haricinde humidor bâtıni fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve umum puroların aynı nemde ve henüz sağlamlıklı olmasını sağlamlamaktadır.